Kaj je rak in vse kar morate vedeti o tej bolezni

Človeško telo je zgrajeno iz številnih celic, ki imajo omejeno življenjsko dobo. Zato prihaja do celičnih delitev, ki je nujna za obnavljanje tkiv in za ohranitev zdravega organizma. Bolezen rak je splošno ime za obsežno skupino različnih bolezni, pri katerih prihaja do nenadzorovane razrasti celic.

Takšna prekomerna delitev celic lahko povzroči nastanek benignega tumorja. Ta je grajen iz celic podobne normalnim, praviloma se po odstranitvi ne ponovijo, prav tako pa se ne razširijo v druge dele telesa. Maligni tumor je rakasta tvorba, ki je grajena iz nenormalnih celic, se nenadzorovano razraščajo tudi v druge dele telesa kot so mezgovnice, žile, limfni in krvni obtok.

Najpogostejši vzroki raka

Danes obstajajo različni tipi raka, pri čemer se upošteva človeški organ, kjer se je rak pojavil. Govorimo na primer o raku dojk, pljuč, kostnemu raku in še mnogo drugem. Natančnejšo vrsto pa se določi z mikroskopskim pregledom tkiva, s čimer ločimo med karcinomi, sarkomi, levkemijo in limfomi.

80 % raka se pojavi po naključju in jasnega vzroka za nastanek ne poznamo. mutacije celic sicer lahko sprožijo različni dejavniki okolja kot so kajenje, debelost, prehranjevanje, starost, stres, izpostavljenost UV žarkom in še kaj. V preostalih 20 % je rak dednega izvora, kar pomeni, da se okvarjen gen prenaša s staršev na otroka.

 

Zdravljenje raka je dolgotrajno

Za zdravljenje raka je ključnega pomena stadij bolezni. Ta je lahko lokalne, regionalne ali sistemske razsežnosti. Kadar je rak lociran lokalno, se opravi kirurška odstranitev v kombinaciji z drugimi oblikami zdravljenja.

Med najpogostejšimi je zdravljenje z zdravili, ki pobijajo rakaste celice in zavirajo njihovo rast. To so cisotstatiki, hormonska zdravila in tarčna zdravila. Takšno zdravljenje pride v poštev tudi, ko se rak razširi regionalno ali sistemsko. Pri tem se lahko uporablja še radioterapija, imunoterapija in gensko zdravljenje.