Noseči prijateljici je sindrom karpalnega kanala povzročil kar nekaj nevšečnosti

Kakšen mesec nazaj mi je prijateljica sporočila, da je noseča. Zelo sem bila vesela zanjo, saj je želela postati mamica že dolgo. Vprašala sem jo kako se počuti in povedala mi je, da na splošno super, a ima sindrom karpalnega kanala, ki ji žal povzroča nekaj nevšečnosti. Ker nikoli prej nisem slišala za sindrom karpalnega kanala, sem jo vprašala kaj je to. 

Povedala mi je, da je dokaj pogost pri nosečnicah in, da se ga da pozdraviti dokaj enostavno. V kolikor pa neinvazivni postopki ne bi delovali, je za sindrom karpalnega kanala potreben kirurški poseg. Rahlo me je zaskrbelo, a me je takoj pomirila s tem, ko je povedala, da je že kontaktirala svojega zdravnika. Zanimalo me je kaj to je in kakšne nevšečnosti ji to povzroča. Rekla je, da čuti:

  • Mravljinčenje v zapestju
  • Bolečino v zapestju
  • Nemoč v roki

Zaupala mi je, da ji včasih stvari kar padejo iz rok in, da zaradi bolečine ponoči ne spi. Zdravnik je predlagal počitek in naj čim manj obremenjuje obolelo roko. Zanjo je sindrom karpalnega kanala problematičen, saj je vedno veliko dela za računalnikom. Čeprav veliko počiva in ponoči nosi opornico za roko, še vedno čuti bolečine. Po nekaj tednih sem jo ponovno poklicala in vprašala ali je sindrom karpalnega kanala kaj boljši. Povedala je, da sta ji počitek in manj dela pomagali, a bolečine še vedno čuti. 

Ponovno je kontaktirala svojega zdravnika in mu povedala, da je sindrom karpalnega kanala še vedno prisoten. Predlagal je, da za kirurški poseg počaka do konca nosečnosti. Do rojstva otroka je bil še kakšen mesec in zato se je odločila, da bo nadaljevala s počitkom in nežnimi vajami za razgibavanje roke. Ker je bila že tako visoko v nosečnosti smo ji vsi priskočili na pomoč v upanju, da bo sindrom karpalnega kanala kmalu izginil.