Rak je danes zelo pogosta in pa nevarna bolezen

Že kar nekaj časa je sedaj med nami prisotna bolezen, ki pa je zelo nevarna in je še nedolgo nazaj, bila bolezen, ki ni imela konkretnega zdravila, ter je bilo njeno zdravljenje popolnoma prepuščeno našemu imunskemu sistemu. Govorimo pa seveda o bolezni rak, oziroma rakava obolenja. Rak pa se nam lahko pojavi zaradi raznih razlogov, ki niso povsem odvisni od kakšne stvari. Seveda pa se rak statistično pojavi pogosteje pri ljudeh z nezdravim načinom življenja, torej je lahko posledica kajenja, alkohola, premajhnega gibanja in podobno.

Če pa pogledamo najpogostejše oblike raka, lahko opazimo, da je pri moških najbolj pogost rak na prostati, pri ženskah pa rak na dojkah, ter s tema oblikama zboli največ moških in žensk.

Kot pa smo omenili, je bilo še kakšnih 40 ali 50 let nazaj tako, da če si zbolel z rakom, več ali manj ni bilo pomoči in zdravila. Danes pa smo lahko hvaležni, saj se je medicina že tako razvila, da smo odkrili že kar nekaj postopkov za zdravljenje raka. Najbolj pogosta postopka sta kemoterapija in pa imunoterapija, kjer pa se je imunoterapija začela sedaj bolj uporabljati, saj ima določene prednosti pred kemoterapijo.

Imunoterapija je torej danes ena izmed boljših metod za zdravljenje, saj ko rak napade naše telo, se začne širiti in nastajajo rakave celice. Imunoterapija pa temelji na temu, da spodbuja imunski sistem za boj proti tem rakavim celicam. To pa pomeni, da pri temu postopku ne bomo uničevali naših zdravih celic, kot bi jih pri na primer kemoterapiji. Zato pa imunoterapija tudi veliko manj izmuči telo med samim zdravljenjem, kar pa je dobro za paciente ko prebolijo raka.

Rak je danes zelo pogosta in pa nevarna bolezen

No tako pa vidimo, da je rak danes res zelo pogosta vrsta obolenja, ter je njena razširjenost tudi povezana s tem, da se rak lahko pojavi na katerem koli delu našega telesa in se lahko tudi zelo hitro razširi na druge predele in pa organe. Zato pa je ključno da se rakava obolenja začne zdraviti kar se da hitro.